Rulmentul este un element mecanic ce constrânge mișcarea relativă într-o anumită mișcare dorită și reduce fricțiunea între elementele mobile⁠(d).

Spitalul de Motoare asigura rulmenti pentru orice tip de motor, toate rebobinarile presupun inlocuirea rulmentilor. In cazul in care doriti sa inlocuiti in regie proprie rulmentii pentru motoarele / aparatele dvs, puteti sa comandati prin mesaj la whatsapp: 0723.671.112.

Construcția rulmentului poate, de exemplu, furniza mișcare liniara liberă a elementului mobil sau rotație liberă în jurul unei axe fixe⁠(d); sau, poate preveni o mișcare controlând vectorii forței normale⁠(d) ce apasă pe elementele mobile. Mulți rulmenți de asemenea, facilitează mișcarea dorită cât se poate de mult, prin minimizarea fricțiunii. Rulmenții au o clasificare vastă, în concordanță cu tipul de activitate, mișcările permise sau cu direcțiile încărcăturilor (forțelor) aplicate elementelor.

Termenul englez „bearing” ( rulment ) este derivat din verbul „to bear[1](a suporta/susține); un rulment(bearing) fiind acel element mecanic ce permite unei componente să o susțină (suporte) pe o alta. Cei mai simpli rulmenți sunt suprafețe de sprijin⁠(d), tăiați sau formați dintr-o bucată, cu grad de control variat raportat la formă, dimensiune, duritate și locație a suprafeței. Alți rulmenți sunt dispozitive separate instalate pe o mașinărie sau pe un element mecanic. Cei mai sofisticați rulmenți pentru cele mai solicitante aplicații sunt dispozitive foarte precise; manufactura lor necesită standarde dintre cele mai înalte ale tehnologiei contemporane.

Invenția rulmentului cu rostogolire, sub formă de role din lemn ce au rol de suport pentru un obiect în mișcare, a fost realizată încă din Antichitate și este posibil ca aceasta să preceadă invenția roții.

Deși este des susținut faptul că egiptenii foloseau rulmenți de lemn sub formă de trunchiuri de copac⁠(d) sub ălaci,[1] aceasta este o speculație a erei moderne [2]. Acestea sunt reprezentate în propriile schițe în mormântul lui Djehutihotep⁠(d) [3] ca blocuri masive mobile de piatră pe sănii cu șine lubrifiate cu lichid, care constituie practic un rulment simplu⁠(d).  sursa: Wikipedia


0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *