un articol de Cristian Jianu

Ma bucur ca traim intr-o tara de specialisti si eroi! Mai nou asist la un nou val de specialisti in aer conditionat, pregatiti de Facultatea de Medicina, care sustin ca pericolul de infestare prin „ajutorul” aerului conditionat este minim spre deloc! Dar in schimb daca vorbeste cineva in fata ta, e nenorocire!!! Si, acelasi specialist, spune ca e de ajuns ca aerul contitionat sa fie intretinut asa cum se cuvine si nu e nicio problema!

Dragii mei, din pacate NU este asa! Pe cei care inca mai cred ca aerul conditionat, cel mai banal, acela de perete, aduce aer de afara, ii anunt, cu toata dragostea, ca nu este asa!

Aerul conditionat recircula aerul din incapere! Un aparat de 9000BTU/h , poate avea un debit 400 mc/h. Pentru o camera de 40 mc, un calcul simplu genereaza un numar de 10 schimburi/ ora. Tot acest aer trece prin aparatul de aer conditionatsi il infecteaza, daca este cazul.

A executa o operatie completa de curatare a unui aparat de climatizare presupune curatarea/schimbarea filtrelor, a schimbatorului de caldura si a tavitei de condens, care este , atunci cand functioneaza in racire, tot timpul plina de apa. Cea mai importanta activitate este curatarea schimbatorului de caldura, care trebuie curatat cu substante biocide specifice, care au efect cateva zile.

Majoritatea utilizatorilor, mici sau mari, fac aceste revizii, in cel mai fericit caz, de doua ori pe an!!! Echipamentele care aduc si aer proaspat sunt denumite centrale de tratare aer si pot functiona cu 100% aer proaspat, sau in sistem de amestec de aer. In majoritatea mallurilor, hypermarketurilor, aportul de aer proaspat se invarte in jurul procentului de 40% aer proaspat. Restul este recirculat.

Logica aportului de aer este ghidata de un senzor de CO2 care modifica procentul de aer in functie de nivelul de CO2, implicit al numarului de oameni din spatiul climatizat. Stirile de astazi anuntau cu multa incredere ca in malluri toate instalatiile de climatizare vor functiona cu 100% aer proaspat!!!

Oare i-a anuntat cineva si pe proprietarii Mallurilor? E ca in bancul lui Bendeac in care se intreba daca prelungirea ratelor se aplica si pentru camatari. Si daca da, i-a anuntat cineva si pe camatari!? Sau poate vor sa transforme toate mallurile in sali de operatii? Cristian Jianu – inginer instalații

Categorii: Blogroll

0 comentarii

Lasă un răspuns

Substituent avatar

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *